Semnificatia claselor de risc seismic
Clasa I = Urgenta 1 – Imobilele incadrate in aceasta clasa prezinta pericol major de prabusire in cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Aici se incadreaza, de regula constructiie, din inainte de anul 1977. (BANCILE NU IAU IN GARANTIE CONSTRUCTII INCADRARE IN ACEASTA CLASA DE RISC SEISMIC)
Clasa II = Urgenta 2 – Sunt imobile pentru care posibilitatea de prabusire in caz de cutremur este redusa, dar un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scarile, etc, fara a pune in pericol structura de rezistenta. (SUNT BANCI CARE IAU IN GARANTIE IMOBILE AFLATE IN ACEASTA CLASA. ex.: BCR S.A., Alpha Bank etc.)
Clasa III = Urgenta 3 – In aceasta categorie intra cladirile care pot suferi avarii minore in cazul unui seism. Astfel, poate cadea tencuiala, pot aparea fisuri si crapaturi la pereti, fara ca viata locatarilor sa fie pusa in pericol. (la fel ca la clasa II sunt banci care iau in garantie imobile aflate si in clasa III)
Fara risc = F.R. – imobilele care au fost expertizare si nu li s-a atribuit nici un grad de risc seismic.
Blocurile din Iasi au inceput sa fie expertizate in cursul anului 1992 – 2001, cand s-a intocmit o lista cu starea a 256 cladiri, iar dupa ultima expertizare ce a fost efectuata in anii 2007-2010, au mai fost adaugate pe lista alte 80 de blocuri!
Din punctul de vedere al riscului seismic, in sensul efectelor probabile ale unor cutremure, caracteristice amplasamentului, asupra constructiilor existente pe acel amplasament, se stabilesc 4 clase de risc seismic:
Clasa RsI, corespunzand constructiilor cu risc ridicat de prabusire la cutremure avand intensitatile corespunzatoare zonelor seismice de calcul (cutremurului de proiectare);
Clasa RsII, corespunzand constructiilor la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore la incidenta cutremurului de proiectare;
Clasa RsIII, corespunzand constructiilor la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante;
Clasa RsIV, corespunzand constructiilor la care raspunsul seismic asteptat este similar celui corespunzator constructiilor noi, proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare.
In caracterizarea globala a comportarii probabile a constructiei la actiuni seismice viitoare, expertul tehnic trebuie sa tina cont de un numar mare de factori, de naturi diferite.
Nu se pot da reguli, general valabile, pentru cuantificarea acestor factori, insa prin interpretarea judicioasa a rezultatelor tuturor investigatiilor facute in cadrul expertizei, prin comparatii cu alte situatii similare, prin rationamente ingineresti, se va putea incadra constructia in cauza intr-una din cele patru clase de risc seismic.